Långfärdsskridskor från Åkers styckebruk till Nykvarn i Sörmland sydväst om Stockholm


I somras vandrade vi Sörmlandsleden från Läggesta till Gnesta och bestämde oss för att åka samma distans på långfärdsskridskor till vintern. Nu blev det inte helt samma rutt, men en toppentur.

2009-01-06: Vi började vid Åkers styckebruk. Dit åkte vi med tåg mot Enköping/Arboga från centralen, klev av i Läggesta och tog buss därifrån ner till bruket. Det ska sägas med en gång att vi inte är ensamma om att ha gått denna rutt i vinter. Det var massor av skridskospår och även plogat kortare delar av turen.

Dagens rutt i rött. Åkers styckebruk till Nykvarn på långfärdsskridskor.

Dagens rutt i rött. Åkers styckebruk till Nykvarn på långfärdsskridskor

Den första sjön vi gick över var Visnaren. I likhet med övriga sjöar i dag var den täckt med några centimeter snö. Men snön ställde inte till några problem på Visaren. Inte heller på de nästa sjöarna Marvikarna (nedre, mellan och övre) var snön ett problem. Att åka skridskor på Marvikarna är riktig kul. Det är smalt och högt upp till bergskammarna på var sida.

Bergssidorna langs Nedre Marviken.

Bergssidorna langs Nedre Marviken.

Längst väst i Mellan Marviken är det riktigt smalt och mycket säv.

Längst väst i Mellan Marviken är det riktigt smalt och mycket säv.

 På Mellan Marviken var det en bana plogad, vilket ökade hastigheten på åkningen och gav mig en möjlighet att arbeta lite på min teknik.

Marvikarne

Marvikarne

Marvikarna i Sörmland

Marvikarna i SörmlandLängre ner öppnar Marvikarna upp sig och landskapet runt blir plattare.

Väl framme vi Övre Marviken var det dags för dagens första fikapaus. Varm glögg och macka. Nästa sjö var Klämmingen. Vi var lite osäkra på förhållerna på sjön, då vi innan vi åkte hade läst en färdrapport från nyårsafton som rapporterade om dålig is här. Väl framme visade det sig att sjön var åkbar med tjock och slät is. Här gick det riktig snabbt. Vid Dillbokvarn tog vi av skridskorna och knallade genom skogen upp till Stora Kvarnsjön. Denna sjö vandrade vi längs i somras och det var riktig kul att se landskapet från vattnet. På Stora Kvarnsjön var det lite svåråkt på grund av snön. Isen har säkert legat här längre än på de större sjöarna. Även de nästa sjöarna Lilla Kvarnsjön och Fräkensjön hade sämre åkförhållande.

Efter nog en skogsprommenad ankom vi till Gullsmorasjön. I början var snön lite besvärlig, men det blev bättre ju närmare Nykvarn vi kom. Väl ute på sista sjön Norra Yngern och med kursen mot Nykvarn var isen riktig bra. Vi hade även medvind, vilket gjorde de sista kilometrarna bekväma och lätt åkta. Efter en förmiddag på långfärdsskridskor och 30km var vi framme i Nykvarn. Från Nykvarn tog vi tåget hem till Stockholm.

Åkers styckebruk till Nykvarn är en jättefin och varierad tur som jag kan rekommendera. Totalt 10 sjöar på 30 km. Och det bästa av allt, rutten är lättillgänglig för  oss som bor i Stockholm.

1 kommentar

Under Friluftsliv, Långfärdsskridskor, Turförslag, Vinter

Ett svar till “Långfärdsskridskor från Åkers styckebruk till Nykvarn i Sörmland sydväst om Stockholm

  1. Micke

    Det var ett mycket bra tips tack!

Lämna en kommentar